Ovocná vitamínová bomba má jméno kiwi. Prošla dlouhou pouť z Asie přes Nový Zéland až k nám. Kiwi je v Evropě známo jen krátce, ale získává si stále větší oblibu. Jeho předností je obrovské množství vitamínu C, chuť připomínající mix jahod, angreštu a banánů.
Ovocná vitamínová bomba má jméno kiwi. Prošla dlouhou pouť z Asie přes Nový Zéland až k nám. Kiwi je v Evropě známo jen krátce, ale získává si stále větší oblibu. Jeho předností je obrovské množství vitamínu C, chuť připomínající mix jahod, angreštu a banánů a velikost podobná vajíčku. Jedí ho malí i velcí, je chutné syrové, na koláči nebo v salátu.
Kiwi je popínavá, dvoudomá, dřevitá liána s opadavými listy. Rostlina sice pochází ze subtropického pásma, ale existují odrůdy, které lze pěstovat iu nás na teplých jižních svazích, nejčastěji ve vinařských oblastech nebo ve sklenících. Rostlina je dvoudomá. Výhony dokáží dorůst za jednu sezónu do délky až 6 metrů, proto je zapotřebí pravidelný řez. Listy jsou tmavozelené barvy velikosti 10 – 15 cm, květiny malé, červené. Rostlina snese mráz až do minus 10 °C, maloplodé odrůdy vydrží krátkodobý mráz až do minus 40 °C.
Keř začíná plodit ve čtvrtém až v pátém roce života a nezřídka je to až několik desítek kilogramů na jeden keř. Ovoce tvarem připomíná vajíčko, má tmavě hnědou nebo tmavě zelenou tenkou slupku pokrytou chloupky. Existují také maloplodé zelené nebo červené varianty bez chloupků, mají lahodnou chuť a konzumují se i se slupkou. Odrůda s názvem Zlaté kiwi má tvar kapky, je však mnohem sladší a také dražší než hnědé kiwi. Jeho nevýhodou je vyšší náchylnost k otlačení, proto se musí sklízet výhradně ručně.
Historie
Kiwi vždy nemělo název kiwi. Jeho dráha začala v dnešní Číně. Tam se jmenuje Yang Tao, což v překladu znamená jahodová broskev, Evropané mu říkali čínský angrešt. Za hranice Číny se kiwi dostalo až začátkem 20. století díky misionářům, kteří přivezli několik sazenic.
Rostlina se ujala a dobře pěstovala a dostala i nové, podle některých atraktivnější jméno po nelétajícím novozélandském ptáku kiwi. V polovině 20. století byl Nový Zéland na 1. místě ve vývozu kiwi. Dnes ji předběhla Itálie, pěstuje se ve velkém iv Chile, ve Francii, v Japonsku a USA.
Využití
Kiwi se po oloupání chlupaté slupky používá k přímé konzumaci, připravují se z něj i nápoje, případně se může zpracovat tepelně do zákusků nebo na marmelády. Slupka kiwi není toxická a komu nevadí, může ovoce konzumovat is ní, výhodou je, že jen zřídka se ošetřuje chemicky.
Kiwi se výborně hodí do ovocných a zeleninových salátů nebo pro přípravu dipů. Je plné vitamínu C, je proto vhodné ke konzumaci v zimních měsících, kdy je jeho přirozený příliv v čerstvém ovoci a zelenině omezen. V menší míře obsahuje také vitamíny řady B, z minerálů hořčík, fosfor a vápník. Posiluje látkovou výměnu, dobrou náladu, tvorbu hormonů, pomáhá zpevňovat cévy. Je výbornou prevencí před chřipkou a nachlazením.
Tipy, triky a zajímavosti
Kiwi můžeme skladovat při teplotě kolem 1 °C až pět týdnů. Nezralé ovoce nám dozraje při pokojové teplotě za pár dní.
Při nákupu kiwi si vybíráme ovoce, které není úplně tvrdé, ale po jemném tlaku prstů se opatrně poddá. Plodem s porušenou slupkou a otlačeným plodem se vyhneme.
Jelikož název kiwi způsoboval problémy, protože při jeho vyslovení se nevědělo, zda jde o ptáka nebo ovoce, tak se Nový Zéland rozhodl prodávat ovoce kiwi pod novou značkou Zespri.
Čokoládová tofu pěna s kiwi
1 ks (300 g) silken tofu (velmi měkké tofu)
30 g 50procentní čokolády
3 PL javorového sirupu
1 PL vanilínového cukru nebo 1 lžička vanilky
4 kiwi
100 g podrcených celozrnných sušenek
V mixéru rozmixujeme tofu do hladka, čokoládu rozpustíme nad párou a přilijeme do ní javorový sirup. Promícháme s tofu a podrvenými sušenky a dvěma nakrájenými kiwi. Přendáme do sklenic a necháme chladit. Podáváme ozdobené posekanými kiwi.
Vepřové s kiwi
900 g vepřové panenky překrojené na polovinu
4 oloupané kiwi
2 stroužky česneku, prolisované
60 ml bílého vína
120 ml melounového likéru
1/2 ČL kukuřičného škrobu
1 slupka z pomeranče
60 ml oleje
sůl a pepř
mouka na pomoučení
Panenky vyklepeme, překrojíme na polovinu, abychom dostali čtyři kusy, osolíme, opepříme, potřeme česnekem a pomoučíme. Do pánve s rozpáleným olejem dáme maso a z obou stran jej opečeme. Maso položíme na tác, nakrájíme na plátky kiwi, které poklademe na vepřovinu. Do horké pánve, ze které jsme vzali maso, vlijeme likér, škrob smícháme s vínem, přilijeme ho k likéru a krátce povaříme, dokud tekutina nezůstane čirá. Na mísu kolem masa rozložíme pomerančovou kůru a maso přelijeme šťávou.
Kiwi koktejl
vymačkaná pomerančová šťáva
banán, ananas, jahody
Kiwi, mango, ostružiny
bílý jogurt
drcený led
V mixéru rozmixujeme ovoce, led a jogurt do hladka. Přelijeme do vysokých sklenic a podáváme ozdobené kouskem ovoce.
Teryiaki kuře s kiwi dipem
350 g kuřecích prsou
2 PL saké (rýžového vína)
4 PL sójové omáčky
4 PL mirinu (sladké rýžové víno)
2 PL cukru
3 cm nastrouhaného zázvoru
2 PL oleje
Připravíme si marinádu z cukru, vína a sójové omáčky. Kuřecí prsa is kůží namočíme do marinády a marinujeme 2 hodiny. Potom kuře opečeme v pánvi na rozpáleném oleji – nejprve stranu s kůží, poté ho otočíme, přilijeme omáčku, ve které jsme kuře marinovali, přikryjeme a dusíme do měkka. Nakonec kuře nakrájíme na plátky, přendáme na talíř a polijeme zbylou omáčkou z pánve.
Dip:
2 banány
400 g podrceného ananasu
1 červená paprika
3 šalotky
20 g sekané koriandrové natě
1 posekaná jalapeno paprička
2 kiwi
šťáva z limetky
Vše dobře pomixujeme a přelijeme omáčkou teriyaki kuře.
Krůtí kari salát
400 g vařené krůtí nebo kuřecí sekané na kostičky
330 ml jogurtu promíchaného se 2 lžičkami kari prášku
sůl
pepř
4 tortilly
1 očištěná papája
3 kiwi, oloupané a pokrájené podélně
50 g blanšírovaných, posekaných a opečených mandlí
několik lístků špenátu
V míse smícháme krůtí s kari jogurtem, solí a pepřem a necháme chladit asi 2 hodiny. Trotilly po jedné připečeme v troubě, vyjmeme a vytvarujeme podle nerezové misky. Potom necháme vychladnout. Kari krůtí promícháme se sekanou papáje, kiwi a mandlemi. Misky, které vznikly z tortilly, naplníme postupně potrhanými listy špenátu a kari krůty.